Αναπτυξιακή Λεκτική Δυσπραξία και Λογοθεραπεία
Η αναπτυξιακή λεκτική δυσπραξία, συχνά αναφερόμενη στη βιβλιογραφία ως αναπτυξιακή λεκτική απραξία, παιδική απραξία της ομιλίας ή δυσπραξία της ομιλίας είναι μια νευρολογικής φύσης κινητική διαταραχή της ομιλίας. Το παιδί δυσκολεύεται να σχεδιάσει και να οργανώσει τις απαιτούμενες κινήσεις της γλώσσας, χειλιών, γνάθου και υπερώας για την παραγωγή καταληπτής ομιλίας. Η διαταραχή φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τα αγόρια από ότι τα κορίτσια. Υπολογίζεται ότι η ομάδα αυτή αποτελεί το 4,3% των παιδιών που παραπέμπονται με αίτημα τη βελτίωση της ομιλίας τους.
Χαρακτηριστικά παιδιών με ΑΛΔ
Η πρώιμη παρέμβαση από λογοθεραπευτή είναι το κλειδί για την καλύτερη αντιμετώπιση της ΑΛΔ. Ο λογοθεραπευτής θα οργανώσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης σύμφωνα με τις ήδη κατακτημένες γλωσσικές δεξιότητες του παιδιού. Συνήθως η θεραπεία είναι μακρόχρονη, απαιτεί συμμετοχή τον γονιών και συχνή εξάσκηση στο σπίτι.
- 28/11/2017 0 ΣχόλιαΗ αναπτυξιακή λεκτική δυσπραξία συχνά αναφερόμενη στη βιβλιογραφία ως αναπτυξιακή λεκτική απραξίαΔιαβάστε περισσότερα
- 28/11/2017 0 ΣχόλιαΤραυλισμός - Συμβουλές για δασκάλουςΔιαβάστε περισσότεραΑν νομίζετε πως μέσα στην τάξη σας υπάρχει ένα παιδί με τραυλισμό, είναι αναγκαία προτεραιότητα να το συζητήσετε με τους γονείς. Αν όλοι συμφωνείτε πως αυτή είναι αιτία ανησυχίας, πρέπει να γίνει παραπομπή σε λογοθεραπευτή.
Αν το παιδί δεν γνωρίζει για τη δυσκολία του (κυρίως σε μικρές ηλικίες), μην του δημιουργήσετε επίγνωση. Αγνοείστε τον τραυλισμό.
Αποφύγετε να πείτε τη λέξη εσείς ή να του συμπληρώσετε την πρόταση που τον δυσκολεύει. Είναι μεγάλος πειρασμός να βοηθήσετε ένα παιδί που τραυλίζει. Είναι όμως πολύ καλύτερο, να του δώσετε το χρόνο να ολοκληρώσει μόνο του αυτό που θέλει να πει.
Το να είστε ευγενικοί και να του δώσετε χρόνο να πει αυτό που θέλει είναι απίστευτα βοηθητικό.
Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει πως το να βιάζεται να μιλήσει δεν θα το βοηθήσει, μειώνοντας εσείς το ρυθμό ομιλίας σας.
Μην κάνετε σχόλια του τύπου “χαλάρωσε“, “πάρε βαθιά ανάσα“, “σκέψου πρώτα τι θέλεις να πεις“. Η πρώτη προσπάθεια είναι αδύνατο να πετύχει και αυτό αργότερα μπορεί να αποτελέσει αιτία τραυλισμού.
Ενθαρρύνετε το παιδί για πράγματα που κάνει καλά – προσπαθήστε να μην επικεντρώνεστε μόνο στην ομιλία του!
Μην το βομβαρδίζετε με πολλές ερωτήσεις ταυτόχρονα. Θέστε του μια ερώτηση και δώστε του χρόνο να απαντήσει.
Χρησιμοποιείστε απλή γλώσσα – αυτό θα το βοηθήσει να μη δημιουργεί μεγάλες προτάσεις και πολύπλοκες, που μπορεί να επηρεάσουν την ευχέρεια της ομιλίας του.
- 09/11/2017 0 ΣχόλιαΒΑΡΗΚΟΪΑ..ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑΔιαβάστε περισσότεραΜε τον όρο βαρηκοΐα ορίζουμε τη μείωση της ακουστικής ικανότητας. Ανάλογα με την εντόπιση της βλάβης διακρίνουμε τρεις τύπους: α) τη βαρηκοΐα τύπου αγωγιμότητας, β) τη νευροαισθητηριακού και γ) μικτού τύπου βαρηκοΐα.Η νευροαισθητηριακή βαρηκοΐα προκαλείται από βλάβες συγγενείς ή επίκτητες και εκδηλώνεται πολύ νωρίς στη βρεφική ηλικία.Οι συγγενείς βλάβες μπορούν να διαχωριστούν σε κληρονομικές και προγεννητικές (οφείλονται στην επίδραση εξωγενών παραγόντων κατά την ενδομήτρια ζωή κυρίως τους 3-4 πρώτους μήνες εγκυμοσύνης, π.χ. ερυθρά, ιλαρά, διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, σύφιλη, τοξοπλάσμωση, κατάχρηση οινοπνεύματος). Η συχνότητά τους στα νεογνά υπολογίζεται σε 1:1000.Οι επίκτητες βλάβες διαχωρίζονται σε προγεννητικές βλάβες (π.χ. προωρότητα 6-15%, τραυματισμός κατά τον τοκετό, ανοξία λόγω ασφυξίας, πυρηνικός ίκτερος, σπασμοί, πυρετός) και μεταγεννητικές βλάβες (άμεσος τραυματισμός-κάταγμα της βάσεως του κρανίου, έμμεσος τραυματισμός της ακοής από ήχο, μηνιγγίτιδα, χρήση ωτοτοξικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση διάφορων λοιμώξεων, ιώσεις π.χ. παρωτίτιδα, ιλαρά).Ένας σημαντικός αριθμός περιπτώσεων παιδικής βαρηκοΐας (10-40%) κατατάσσεται στην κατηγορία της άγνωστης αιτιολογίας.Η βαρηκοΐα είναι μία πάθηση που ανάλογα με την ηλικία εμφάνισης, το βαθμό, τον τύπο και την αιτιολογία ελλείμματος ακοής, αποτελεί ένα εμπόδιο για την απόκτηση και τη διατήρηση επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Η αντίληψη και η παραγωγή της ομιλίας και ιδιαίτερα στα παιδιά η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας, εξαρτάται από τη δυνατότητα επεξεργασίας των ακουστικών πληροφοριών.Είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της βαρηκοΐας. Μόνο έτσι το παιδί θα αναπτύξει λόγο, ομιλία και γενικά θα αναπτυχθεί φυσιολογικά σε όλους τους τομείς.Σήμερα, υπάρχουν πολλές διαγνωστικές μέθοδοι όπως τα Ακουστικά Προκλητά Δυναμικά Εγκεφαλικού Στελέχους και οι Ωτοακουστικές εκπομπές, με τις οποίες μπορούν να εξεταστούν ακόμα και τα νεογέννητα εντός ημερών μετά από τη γέννησή τους.