Η φωνή μας

Τι είναι φωνή
Φωνή είναι ο ήχος που παράγεται από το λάρυγγα. Χαρακτηρίζεται από το ύψος (τόνος), την ένταση, τη χροιά και την ποιότητα. Στη φώνηση συμμετέχουν κυρίως οι δύο φωνητικές χορδές, οι οποίες πάλλονται από το πέρασμα του εκπνεόμενου αέρα ανάμεσά τους και έτσι παράγουν τη φωνή μας.

Αίτια των προβλημάτων φωνής στα παιδιά και ενήλικες

Προβλήματα που μπορούν να παρουσιαστούν
Τι πρέπει να αποφεύγεται

Χρήσιμες συμβουλές

Ο ρόλος του λογοθεραπευτή

Εάν τα παραπάνω συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από δέκα ημέρες επισκεφτείτε τον ωτορινολαρυγγολόγο σας κι αν χρειαστεί συμβουλευτείτε τον λογοθεραπευτή ο οποίος θα σας βοηθήσει:

Οζίδια

Τα οζίδια είναι η πιο συχνή σε εμφάνιση καλοήθης κάκωση των φωνητικών χορδών σε παιδιά και ενήλικες. Πρόκειται για υπόλευκα εξογκώματα που εμφανίζονται αμφοτερόπλευρα συνήθως στις άκρες των φωνητικών χορδών και είναι αποτέλεσμα του συνεχούς τραυματισμού του λάρυγγα και της κακής χρήσης φωνής (π.χ. κραυγές, φωνές, ομιλία σε θορυβώδες περιβάλλον, βήχας, συχνός καθαρισμός λαιμού). Εμφανίζονται πιο συχνά σε παιδιά, γυναίκες, κωφά παιδιά, τραγουδιστές,  παρουσιαστές, δασκάλους (επαγγελματίες χρήστες φωνής).
Σε αρχικό στάδιο όπου τα οζίδια είναι μαλακά και οιδηματώδη προτείνεται λογοθεραπεία. Χρησιμοποιούνται κυρίως μέθοδοι εξατομικευμένες για κάθε ασθενή και περιλαμβάνουν: ασκήσεις αναπνοής, πρακτικές περιορισμού της κατάχρησης της φωνής, ειδικές τεχνικές χαλάρωσης του λάρυγγα (χασμουρητό, αναστεναγμός), ασκήσεις ήπιας έναρξης φώνησης κ.ά. Επίσης, δίνονται συμβουλές για την υγεία και τη συντήρηση της φωνής.