09/11/2017 0 Σχόλια
ΒΑΡΗΚΟΪΑ..ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Με τον όρο βαρηκοΐα ορίζουμε τη μείωση της ακουστικής ικανότητας. Ανάλογα με την εντόπιση της βλάβης διακρίνουμε τρεις τύπους: α) τη βαρηκοΐα τύπου αγωγιμότητας, β) τη νευροαισθητηριακού και γ) μικτού τύπου βαρηκοΐα.
Η νευροαισθητηριακή βαρηκοΐα προκαλείται από βλάβες συγγενείς ή επίκτητες και εκδηλώνεται πολύ νωρίς στη βρεφική ηλικία.
Οι συγγενείς βλάβες μπορούν να διαχωριστούν σε κληρονομικές και προγεννητικές (οφείλονται στην επίδραση εξωγενών παραγόντων κατά την ενδομήτρια ζωή κυρίως τους 3-4 πρώτους μήνες εγκυμοσύνης, π.χ. ερυθρά, ιλαρά, διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, σύφιλη, τοξοπλάσμωση, κατάχρηση οινοπνεύματος). Η συχνότητά τους στα νεογνά υπολογίζεται σε 1:1000.
Οι επίκτητες βλάβες διαχωρίζονται σε προγεννητικές βλάβες (π.χ. προωρότητα 6-15%, τραυματισμός κατά τον τοκετό, ανοξία λόγω ασφυξίας, πυρηνικός ίκτερος, σπασμοί, πυρετός) και μεταγεννητικές βλάβες (άμεσος τραυματισμός-κάταγμα της βάσεως του κρανίου, έμμεσος τραυματισμός της ακοής από ήχο, μηνιγγίτιδα, χρήση ωτοτοξικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση διάφορων λοιμώξεων, ιώσεις π.χ. παρωτίτιδα, ιλαρά).
Ένας σημαντικός αριθμός περιπτώσεων παιδικής βαρηκοΐας (10-40%) κατατάσσεται στην κατηγορία της άγνωστης αιτιολογίας.
Η βαρηκοΐα είναι μία πάθηση που ανάλογα με την ηλικία εμφάνισης, το βαθμό, τον τύπο και την αιτιολογία ελλείμματος ακοής, αποτελεί ένα εμπόδιο για την απόκτηση και τη διατήρηση επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Η αντίληψη και η παραγωγή της ομιλίας και ιδιαίτερα στα παιδιά η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας, εξαρτάται από τη δυνατότητα επεξεργασίας των ακουστικών πληροφοριών.
Είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της βαρηκοΐας. Μόνο έτσι το παιδί θα αναπτύξει λόγο, ομιλία και γενικά θα αναπτυχθεί φυσιολογικά σε όλους τους τομείς.
Σήμερα, υπάρχουν πολλές διαγνωστικές μέθοδοι όπως τα Ακουστικά Προκλητά Δυναμικά Εγκεφαλικού Στελέχους και οι Ωτοακουστικές εκπομπές, με τις οποίες μπορούν να εξεταστούν ακόμα και τα νεογέννητα εντός ημερών μετά από τη γέννησή τους.
Σχόλια