2610 310251 / 6978 507429

Πρακτικές συμβουλές ανάπτυξης του λεξιλογίου προς τους γονείς

image-302625-sumvoules-gia-goneis.jpg
 • Χρησιμοποιήστε λέξεις που χρησιμοποιούν οι ενήλικες σε μια καθημερινή συζήτηση με το παιδί, διευκρινίζοντας το νόημά τους μέσα από τα συμφραζόμενα. Για παράδειγμα:
Ενώ παίζετε στον κήπο:
-παιδί: κάνει ζέστη!
-ενήλικας: ναι η θερμοκρασία ανεβαίνει.
-παιδί: σίγουρα!
-ενήλικας: η θερμοκρασία αυξάνεται!

 • Διαβάστε μαζί παραμύθια και μετά προτρέψτε το παιδί να αφηγηθεί την ιστορία κάνοντάς του ερωτήσεις για να το βοηθήσετε.
 • Προσπαθήστε να κάνετε διαλόγους τακτικά. Για μικρότερα παιδιά μπορείτε να περιγράφετε με λεπτομέρεια τις καθημερινές σας δραστηριότητες, για παράδειγμα: «Τώρα βάζω τα μπισκότα στο φούρνο» ή «Τώρα ετοιμάζομαι να πάω στη δουλειά».
 • Κατονομάστε καθημερινά αντικείμενα και εξηγείστε τη χρήση τους. Για παράδειγμα: Αυτό είναι ένα ψαλίδι και το χρησιμοποιούμε για να κόβουμε χαρτιά.
 • Όταν σας ρωτάνε για μια καινούρια λέξη, φροντίστε να δίνετε έναν σωστό και ταυτόχρονα απλό ορισμό χρησιμοποιώντας παραδείγματα. Δηλαδή, αν σας ρωτήσει τι σημαίνει γιγαντιαίος, απαντήστε πολύ μεγάλος και κάντε μια σύγκριση. Λόγου χάρη: Ένας ελέφαντας είναι μεγάλος αν τον συγκρίνουμε με έναν άνθρωπο, αλλά είναι γιγαντιαίος αν τον συγκρίνουμε με ένα μυρμήγκι.
 • Διορθώστε τα λάθη που κάνει το παιδί με προσοχή. Είναι βασικό να μην επιπλήττετε το παιδί όταν κάνει κάποιο λάθος, αλλά να επιδοκιμάζετε την προσπάθειά του, επαναλαμβάνοντας όμως με το σωστό τρόπο τη φράση που ήθελε να πει το παιδί. Για παράδειγμα: Παιδί: δεν μου δώνει τη μπάλα! Ενήλικας: σωστά, δεν σου δίνει τη μπάλα!
 • Μάθετε στο παιδί ένα σύνολο λέξεων που συνδέονται σημασιολογικά και όχι μεμονωμένες λέξεις. Για παράδειγμα μπορείτε να του μάθετε λέξεις που συνδέονται με το αγρόκτημα, ονόματα ζώων, πράγματα που μπορεί να υπάρχουν σε ένα ψυγείο κ.τ.λ.
 • Συσχετίστε νέες λέξεις με λέξεις που ήδη ξέρει το παιδί. Για παράδειγμα αν το παιδί ξέρει τις λέξεις μήλο και φρούτα, μπορείτε να του μάθετε τη λέξη ακτινίδιο και να του εξηγήσετε ότι και αυτό είναι φρούτο.
 • Μάθετε στο παιδί μια νέα λέξη και ενθαρρύνετέ το να δώσει ένα δικό του παράδειγμα. Λόχου χάρη, μάθετε στο παιδί τη λέξη τυχερός και δώστε ένα δικό σας παράδειγμα, όπως: Νιώθω πολύ τυχερή που βρήκα το πορτοφόλι μου! Εσύ γιατί νιώθεις τυχερός/ή;
 • Χρησιμοποιήστε συνώνυμα για ήδη γνωστές λέξεις. Παραδείγματος χάριν, μπορείτε να εξηγήσετε στο παιδί ότι υπέροχος σημαίνει πολύ καλός.
 • Χρησιμοποιήστε όσο πιο πολλές λεπτομέρειες όταν μιλάτε στο παιδί. Για παράδειγμα, αντί να πείτε: Φέρε τα παπούτσια σου. Μπορείτε να πείτε: Φέρε μου τα ροζ παπούτσια με τα κορδόνια. Επίσης, αντί να πείτε: Πάμε μία βόλτα. Μπορείτε να πείτε: Πάμε μια μεγάλη βόλτα έξω που μπορούμε να δούμε τον μπλε ουρανό και τα πολύχρωμα λουλούδια.
 • Δώστε παραπάνω πληροφορίες στο παιδί. Ζητήστε από το παιδί να δώσει λεπτομέρειες όταν μιλάει. Αν σας ζητήσει την κούκλα του, ζητήστε διευκρινίσεις. Για παράδειγμα: Θες την κούκλα με τα καφέ μαλλιά ή την κούκλα με το πράσινο φόρεμα;